top of page

VULNUS Arts Vives i recerca

image.png

VULNUS, arts vives i recerca, és una associació artística que vincula de manera transversal els eixos de creació, pensament i territori des de la interdisciplinarietat. La nostra acció promou aliances entre la ciutadania, els creadors i els investigadors amb la finalitat d’abordar la noció de vulnerabilitat en el terreny simbòlic i l'experiència pràctica. A través de l'escriptura compartida desenvolupem accions i processos creatius relacionals: laboratoris ciutadans, cicles d'assaig, accions de coneixement del terreny. Des d'una perspectiva crítica fomentem narratives orientades a assajar diferents maneres de sostenir i habitar la nostra quotidianitat.

 

CREACIÓ, PENSAMENT I TERRITORI

Creació: Impulsem projectes que treballen en el camp de les arts vives. Transitem el pla de l'experiència individual i col·lectiva per a articular contextos creatius que no responen a les normes habituals de representació i conviden a l'espectador a compartir una visió poètica però també activa i reflexiva. Entenem la creació com un espai d'interacció en la qual els continguts, els cossos i l’acció dibuixen mapes poètics i polítics més plurals i menys hegemònics.

 

Pensament: La reflexió crítica i teòrica és una forma d'immersió en els sabers que activen els imaginaris que recreem. És a més un estat en el qual posem el cos per a acompanyar els processos de creació i col·locar en ells, nous i diferents aprenentatges. Per a nosaltres el pensament està associat a l'acció de rev(b)el·lació d’ altres narratives i traçats semàntics sobre la vulnerabilitat com a resistència i espais per al diàleg.

 

Territori: Els nostres peus i els nostres cossos ocupen un espai físic i geogràfic que és completament localitzable, però quan ens relacionem amb altres cossos apareixen nous mapes en el qual ens movem i transformem junts i juntes . Des d'aquesta potència del compartir, abordem la idea de barri i teixim complicitats que burlen la fugacitat contemporània. Són capaços de sostenir-se en el temps.


 

2016-2017: VULNUS, inicia la seva activitat a la Fabra i Coats, amb continuïtat posterior a la Nau Ivanow, amb un grup motor de participants heterogeni. L’objectiu d’aquell 2015 fou explorar la noció de vulnerabilitat en el mateix procés creatiu. L’activitat etnogràfica i autoetnogràfica formava part dels assajos, així com la discussió sobre les improvisacions setmanals. L’escenari es va convertir en un laboratori de producció de coneixement sobre la vulnerabilitat que, entre d’altres, pretenia obrir una discussió pública sobre les dificultats de gestió social del patiment i la vulnerabilitat. VULNUS culmina aquest procés amb la presentació el 2016 d’una performance a l’espai públic de Barcelona. Aquesta primera fase conclou amb la publicació del llibre de Asun Pié Balaguer (2019). La insurrecció de la vulnerabilitat. Barcelona, Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona. 

 

2017-2019: Som residents de la fàbrica de creació El Graner. Hem consolidat un grup estable de més de 20 participants que setmanalment fan possible els cicles d’assajos, a més de laboratoris de 48 h de creació oberts a tots els públics. Habitantes y otros golpes fou un espectacle itinerant que es presenta a l’octubre del 2018  i que explora la història del barri a partir de les narratives silenciades de veïns i veïnes, els exercicis de poder patits en el barri i les seves resistències. El 2019, es segueix el treball de recerca versus pràctica artística sobre la vulnerabilitat. La residencia en el graner culmina amb la creació d’un dispositiu escènic que posa en escena histories de vida en primera persona relacionades amb la vulnerabilitat. Aquest dispositiu és el punt de partida de LA PLAÇA ÍNTIMA. 

2020: VULNUS s’instal·la a la Nau Ivanow i comença amb la producció del nou espectacle col·laboratiu: LUZ DE EMERGENCIA#4 – La Plaça Íntima en el marc d’un projecte europeu. 

Habitar la frontera  és un segon dispositiu que prova VULNUS en 2021 amb un grup de veïnes i veïns del barri de la Sagrera. Combina la realització d’itineraris com a punt de partida de la construcció i escriptura de relats íntims i en veu pròpia i la posada en escena dels mateixos. S’acompanya d’un treball important de gravacions i muntatge que acaba amb la creació d’un collage sonor.  Aquests elements componen un espectacle itinerant. 

 

Aquest dispositiu serà la base per la creació de Entre Vides (2022) en el barri de la Sagrera, amb veïnes i veïns, el Centre Cívic la Sagrera, l’Espai 30, la Nau Bostik i la Nau Ivanow.  

bottom of page