VULNUS Arts Vives i recerca

IMG_3559.jpg

VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA és una associació artística que, incloent-hi la recerca, crea una aliança de creadors i investigadors, intervenint i reflexionant sobre Arts Vives i Societat. El grup VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA (ciutadans interessats en la creació col·lectiva, activistes, investigadors) s’interroga sobre la diversitat, la vulnerabilitat i la noció de procomú i les qüestiona, obrint noves vies de creació artística. La creació compartida, on l’experiència i la investigació es relacionen en una anada i tornada permanent, afavorint el pensament col·lectiu, crític i constructiu. En el terreny artístic, VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA investiga sobre els processos creatius, fent-se ressò de les dificultats i fragilitats de l’art en el moment actual, partint de les esquerdes conceptuals, metodològiques i dinàmiques del fer art avui i ara. Accions de carrer, treball de les realitats concretes, reflexió constant, acció performativa, permeabilitat entre realitat i ficció, escriptura compartida. Tots aquests elements marquen un fer.

 

2016-2016: VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA inicia la seva activitat a la Fabra i Coats, amb continuïtat posterior a la Nau Ivanow, amb un grup motor de participants heterogeni. L’objectiu d’aquell 2015 fou explorar la noció de vulnerabilitat en el mateix procés creatiu. L’activitat etnogràfica i autoetnogràfica formava part dels assajos, així com la discussió sobre les improvisacions setmanals. L’escenari es va convertir en un laboratori de producció de coneixement sobre la vulnerabilitat que, entre d’altres, pretenia obrir una discussió pública sobre les dificultats de gestió social del patiment i la vulnerabilitat. VULNUS culmina aquest procés amb la presentació el 2016 d’una performance a l’espai públic de Barcelona. Aquesta primera fase conclou amb la publicació del llibre de Asun Pié Balaguer (2019). La insurrecció de la vulnerabilitat. Barcelona, Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona.

 

2017-2019: Som residents de la fàbrica de creació El Graner. Hem consolidat un grup estable de més de 20 participants que setmanalment fan possible els cicles d’assajos, a més de laboratoris de 48 h de creació oberts a tots els públics. Habitantes y otros golpes fou un espectacle itinerant que es presenta a l’octubre del 2018  i que explora la història del barri a partir de les narratives silenciades de veïns i veïnes, els exercicis de poder patits en el barri i les seves resistències. El 2019, VULNUS ARTS VIVES I RECERCA segueix el seu treball de recerca versus pràctica artística sobre la vulnerabilitat. La residencia en el graner culmina amb la creació d’un dispositiu escènic que posa en escena histories de vida en primera persona relacionades amb la vulnerabilitat. Aquest dispositiu és el punt de partida de LA PLAÇA ÍNTIMA.

2020: VULNUS, ARTS VIVES I RECERCA s’instal·la a la Nau Ivanow i comença amb la producció del nou espectacle col·laboratiu: LUZ DE EMERENCIA#4 – La Plaça Íntima.